Dnia 19 września 2024r. klasa III a wraz z wychowawczynią udała się na warsztaty kulinarne do pizzerii „Trzech Braci”. Celem wycieczki było zapoznanie z procesem powstawania pizzy, rozwijanie zdolności manualnych, rozwijanie umiejętności kulinarnych u dzieci, kształtowanie nawyków higienicznych podczas wykonania posiłku, uwrażliwienie na kulturalne zachowanie się w miejscach publicznych oraz integracja zespołu klasowego.
Uczniowie dowiedzieli się, że pizza, żeby była zdrowsza powinna być niskokaloryczna, czyli powinna zawierać zdrowe składniki takie jak cienkie ciasto najlepiej na bazie mąki pełnoziarnistej, warzywne sosy, warzywa bogate w błonnik, chude mięso oraz sery o obniżonej zawartości tłuszczu. Po krótkim instruktażu robienia pizzy uczniowie zabrali się do zrobienia własnych – smarowali przygotowane ciasto sosem, posypywali serem, a następnie komponowali dodatki według własnego smaku, zwracając uwagę na zdrowe produkty. Przy tej okazji dzieci miały też czas na przypomnienie zasad właściwego zachowania się w pizzerii i kulturalnego sposobu spożywania posiłków. Po upieczeniu uczestnicy warsztatów przystąpili do degustacji. Własnoręcznie wykonana pizza bardzo wszystkim smakowała.
Dorota Snopczyńska, Marta Gołoś - Tryfon