28 maja 2025r. uczniowie klas I, II i III mieli możliwość wzięcia udziału w szkolnym konkursie „Mistrz czytania ze zrozumieniem”. Konkurs odbywał się na trzech poziomach i uczestniczyło w nim 38 uczniów (12 uczniów z klas I, 14 uczniów z klas II, 12 uczniów z klas III ). Jego celem było doskonalenie umiejętności cichego czytania ze zrozumieniem, pisania i wykorzystywania wiedzy w praktyce, korzystania z podanych informacji, rozwijanie zainteresowań i nawyków czytelniczych uczniów oraz kształtowanie koncentracji uwagi.
Uczestnikom konkursu dziękujemy za zdrową rywalizację i wykazanie się dużymi kompetencjami w zakresie czytania. Zwycięzcami konkursu zostali:
Klasy I
1. Antonia Gryglas kl. 1a – 12/12p, Klaudia Jagodzińska kl. 1d – 12/12p
2. Pola Pędzich kl. 1b – 11,5/12p
3. Klara Potocka kl. 1c – 10,5/12p
Wyróżnienia: Karolina Dołowa kl. 1c – 10/12p, Bartosz Frąckiewicz kl. 1a – 10/12p, Natalia Gołoś kl. 1c – 10/12p, Filip Góral kl. 1b – 10/12p, Jagoda Szczygielska kl. 1d – 10/12p
Klasy II
1. Pola Rogala kl. 2c – 10,75/11p, Dagmara Domańska kl. 2d – 10,75/11p
2. Joanna Kowalczyk kl. 2d – 10,5/11p, Nela Świątek kl. 2b – 10,5/11p, Jakub Ławnik kl. 2b – 10,5/11p
3. Alicja Zawadzka kl. 2a – 10/11p, Bianka Trojanowska kl. 2a – 10/11p
Wyróżnienie: Olga Zadrożna kl.2c – 9,75/11p, Oliwia Bąk kl.2e – 9,5/11p, Stanisław Pędzich kl.2b – 9,5/11p
Klasy III
1. Szczygielska Maja kl. 3b - 10/10 p
2. Molski Paweł kl. 3a - 9,5/10 p
3. Wojtaszak Mikołaj kl. 3a - 9/10 p
Wyróżnienia: Sierpowski Jan kl. 3d – 8 /10p, Stępniewski Filip kl. 3c – 8 /10p
Laureaci otrzymali nagrody rzeczowe i dyplomy.
Gratulujemy wszystkim osiągniętych wyników i życzymy dalszych sukcesów w konkursowych zmaganiach.
Kowalczyk Agnieszka, Książek Agnieszka, Podniesińska Emilia
udaliśmy się do pakowni serka Cottage. Potem przeszliśmy się do Laboratorium, gdzie Pani Laborantka opowiedziała nam krótko o swojej pracy, z jakich urządzeń korzysta oraz jakie bada parametry. Z Działu Twarożkarni, skosztowaliśmy świeżego i ciepłego twarogu. Spróbowaliśmy również różnych smaków serka Almette oraz czekoladowego kremu kanapkowego, który okazał się hitem 😋😋😋. W Twarożkarni zobaczyliśmy też pomieszczenie z dodatkami spożywczymi, a śmiałkowie spróbowali kwasku cytrynowego, co widać po minach (Amelki i Irenki). Ciekawym punktem na Twarożkarni były dozomaty, na których widzieliśmy jak napełniane są kubeczki Almette oraz wiaderka. Pani Operatorka pokazała nam jak robi się badanie na szczelność opakowań. Następnie przeszliśmy do pakowni Twarożkarni, gdzie układaliśmy kartony w wyrobem na palety. Widzieliśmy również magazyn Almette, gdzie jest zimno i znajdują się wysokie regały. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z produkcją sera żółtego. Od produkcji w długiej wannie - "Rzeka mleka", poprzez prasy, solenie i pakowanie sera w worki oraz pakownie serów przez robota w skrzynie. Na koniec naszej wyprawy udaliśmy się do Plasterkowni, gdzie spróbowaliśmy sera w plastrach – Mniam! Mniam!